Het Gymlokaal is absoluut één van mijn hotspots. De eigenaresses Nelleke & Nienke hebben een super leuke club aan leden verzameld, goede jonge docenten, goed materiaal en mede dankzij de oldskool locatie een goede sfeer met als gevolg unieke lessen. Je merkt het al, ik word er blij van als Churandy Martina. Mijn favo lesjes hier zijn mobiliteit & movement.

Het Gymlokaal

Even kort over mobiliteit: tijdens een mobiliteit les wordt het zenuwstelsel uitgedaagd om de controle over het lichaam te vergroten. Dit vermindert of voorkomt pijn en blessures, verbetert de gezondheid en duurzaamheid van de gewrichten en maakt elke beweging in het leven makkelijker. De movement les is een perfecte aanvulling op de mobiliteit les. Tijdens de movement lessen worden je kracht, flexibiliteit, coördinatie en reactievermogen in dynamische situaties getraind. Je ontwikkelt een hoge mate van lichaamsbeheersing en leert je lichaam zo vrij mogelijk te gebruiken in speelse en complexe bewegingssituaties.

Voor deze blog heb ik een mobiliteit les gevolgd bij Chris (inmiddels beter bekend als HET male model van OneFit) en een les movement van Sjuul (jaren ervaring in Capoeira).

Movement

Tijdens de movement les van Sjuul werd er gefocust op de handstand. Hierbij oefen je op stabiliteit met en handen die nodig is om te blijven staan in een handstand, net zoals als je op je voeten kunt staan. Jezelf tegen op je handen tegen een muur aan zwaaien en even blijven staan is niet heel moeilijk. De juiste houding aannemen zodat je dit zonder de steun van de muur kan, dat vergt heel wat kracht. Dit omdat je je buik in moet trekken, je billen non-stop aan moet spannen en je schouders volledig uit duwt.

Mobiliteit

Bij de les van Chris lag de focus op de voeten, waarbij we leerden hoe lui onze voeten en tenen zijn geworden door het dragen van schoenen. De oefening waarbij we op onze tenen moesten lopen bleek voor de dames een stuk makkelijker dan voor de mannen. Wat mij goed afging was een kleed naar mij toe trekken met alleen het samentrekken van mijn voetspier. Dit kan ik goed doordat ik vaak uit luiheid spullen van de grond opraap met mn voeten. Ook leerden we hoe je je eigen voeten kunt masseren, heel fijn voor de singles of deegoïsten.

Warming-up

Nog even terug naar de warming-up: we gingen elkaar te lijf met je hand as denkbeeldig zwaard – het elkaar in slow motion aanvallen. Deze aanvallen mocht je niet pareren, maar ontwijken vanuit stand. Een kostuum-loze-larper viel mij aan en vanuit mijn oerinstinct maakte ik een Keanu Reeves matrix backbend om de aanval te overleven. Al die slechte feestjes met limbo komen toch nog van pas. Daarna nog meer gekke bewegingen in de vorm van animal flow. Op handen en voeten struinden we als een panter door de gymzaal, waarbij je door je schouderblad moest zwakken met een gestrekte arm zodat je verder kon reiken, super tof om te doen, maar tevens mega zwaar.

Heel bijzonder hoe bewust je wordt van de lenigheid en kracht in je handen en voeten. Deze lessen zijn echt een eye-opener en helpen je bewuster je volledige lichaam te gebruiken niet alleen tijdens het sporten, maar ook in het dagelijkse leven. Behalve nuttig ook superleuk om te doen!

Ambitie, enthousiasme en dankbaarheid kenmerken Robbert van Ede; een 27 jarige allround ‘atleet’. Hij is co-founder van InvestID (het matchen van startups met investeerders) en co-founder van Fortify (het bouwen van winnende startup teams. Teams met gedeelde waarden, complementaire vaardigheden en wederzijds vertrouwen om zo hun gezamenlijke purpose te bereiken).

Life is movement, the world a playground, workout & play together, every day!  Volg Robbert op Instagram  Facebook en Linkedin.

Tags: