CrossFit. Wat ik ervan weet is dat iedereen die eraan begint een echte CrossFit-addict wordt. Ik vind sporten leuk maar krachttraining en circuitjes zie ik meer als een ‘moetje’. Ik doe het zodat ik mijn lievelingssporten als dansen goed kan uitoefenen maar ik kan me niet voorstellen dat je dit puur voor de lol doet… Ik heb één keer eerder CrossFit gedaan in een soort kennismaking van een half uurtje. Afgelopen zaterdag was het tijd voor the real deal bij CrossFit Den Haag!

20161001_121652-01

De les
De les op zaterdag is op een fijn tijdstip; 11 uur ’s ochtends. Je kan je weekend lekker rustig opstarten om vervolgens je ochtend te eindigen met een intensieve sportsessie, ideaal! Toen ik arriveerde bij de locatie moest ik heel even zoeken, het is namelijk binnenin een sportcomplex. Als je de trap op loopt vanuit de centrale hal is het gemakkelijk vindbaar, je loopt zo de sportclub binnen waar de CrossFit box is. Ik werd vriendelijk begroet door trainer Manuel en sloot snel aan bij de andere deelnemers voor een rondje hardlopen over het sportveld achter de CrossFit box. Tot zover ging alles prima!

Na het hardlopen deden we een paar leuke en uitdagende oefeningen op handen en voeten. Hierbij werd de balans, kracht en lenigheid getraind. Dit is eigenlijk waar CrossFit over gaat: algehele fitheid! Niet alleen een goede conditie maar ook sterk zijn en een zekere lenigheid hebben. Ook coördinatie en snelheid worden getraind bij CrossFit. Dit maakt het een hele complete en uitdagende sport. Als je CrossFit goed opbouwt en regelmatig doet, kan je hier superfit van worden!

Het was mooi weer, voor de overige oefeningen gingen we daarom naar buiten. Iedereen vond een partner waarmee we de volgende oefeningen gingen uitvoeren:

– Sledge pulls: dit is een soort slee met gewichten erop (in mijn geval 30 kg). Deze moet je met twee schouderbanden voorttrekken. Dit moest zoveel mogelijk keer op en neer binnen 5 minuten. Als het niet meer ging dan nam je partner het over, samenwerking is alles!

– ASRAP oefeningen: dit staat voor As Many Reps As Possible. De oefening bestond uit 40 squats, 30 burpees en 40 walking lunges. Dit alles was met gewichten die bij elke herhaling boven het hoofd getild moesten worden. Ook de ASRAP deden we met partner en weer met dezelfde insteek, je helpt elkaar. Als je moe wordt dan neemt je partner het over. Deze oefeningen moesten we binnen 15 minuten zo vaak mogelijk herhalen.

De sledge pulls lagen me niet zo goed.. deze oefening vond ik erg zwaar. Maar het teamwork zorgde voor een extra boost, hierdoor steun je elkaar en geef je niet op.

De ASRAP vond ik super leuk. De tijdsdruk en de competitie met andere teams maakte dat ik bloedfanatiek werd. Ik gaf alles wat ik in me had en vond dit nog leuk ook! Het teamgevoel zorgt er echt voor dat je nét dat beetje extra geeft, je wilt natuurlijk niet je teamgenoot in de steek laten en achterblijven op de andere teams!

20161001_121713-01

Mijn ervaring met CrossFit
Mijn eerste ‘echte’ CrossFit-ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik eindelijk al die CrossFitt-fitgirls begrijp, het werkt verslavend. Dit zit ‘m in het teamwork, de competitie en in de diversiteit. Die diversiteit aan oefeningen merk je al binnen één training. Wat ik van andere CrossFitters heb gehoord is dat er geen enkele WOD (Workout Of the Day) hetzelfde is. Saai of ‘altijd hetzelfde’ zal bij CrossFit niet voorkomen. De kans is groot dat wanneer jij CrossFit Den Haag binnenstapt er een compleet andere training op je ligt te wachten; laat je verrassen!

Het teamgevoel vind ik echt geweldig, niet alleen met je teampartner voor die dag maar ook binnen de gehele groep. Ik voelde me direct op mijn gemak, iedereen stelde zich gelijk voor. Je merkt dat er een gevoel van gelijkheid en respect naar elkaar heerst. Iedereen is welkom en iedereen binnen de groep krijgt support van de andere team members. Dit zorgt ervoor dat je graag weer terugkomt. See you next time, CrossFit Den Haag!

20161001_121408_001-01-01

Lotta is orthomoleculair voedingsdeskundige en fysiotherapeut en weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sporten moet volgens haar vooral heel leuk zijn! Kijk voor individuele begeleiding, blogs en inspiratie op haar instagram, facebook en website.

Tags: