Je hoefde maar Krav Maga te zeggen en ik viel om. Maar dat was voor ik het echt probeerde. In tegenstelling tot wat velen denken, is het geen ruwe vechtsport maar een heel handige verdedigingstechniek.

Wil ik ooit levend uit een levensbedreigende situatie komen, dan is het verstandig om de trucjes meester te maken die zelfs onderdeurtjes als ik kunnen redden. De docu’s die ik gezien heb bezorgen me klotsende oksels, maar ik weet dat ik er niet onderuit kom. Ik schrijf me in voor een les Krav Maga bij HSW Krav Maga in Utrecht.

Krav Maga

Als ik aankom zie ik dat de vrouwenkleedkamer niet helemaal leeg is. Ik zucht, ‘gelukkig’, denk ik. Maar al snel kom ik erachter dat er niets te zuchten valt. Mijn kleedkamergenootje zegt dat het er hard aan toe gaat. De vorige keer was ze bont en blauw en moest ze een week bijkomen.

Waar ben ik aan begonnen?, vraag ik mezelf af. Maar er is geen weg meer terug. Leraar Reginald staat al klaar. We groeten (“Kida!”) en dan begint de warming-up.

Wapenfeitje

Krav Maga is het geheime wapen van mannen in camouflagepakken en strenge uniformen. Het Israëlisch leger staat erom bekend. Maar ook kinderen, moeders en jawel, ook bejaarden doen aan Krav Maga.

Je hoeft geen vechtersbaasje te zijn om van je af te slaan. Het is juist een goed idee om het te doen als vechten onderaan je lijst verborgen talenten staat.

Ontsnappen

Krav Maga leert je namelijk te ontsnappen uit gevaarlijke situaties. Het zal je maar gebeuren: je gaat even een blokje om en een ufo daalt neer. Drie aliëns sluiten je in en voor je ’t weet sleuren ze je hun vliegende schotel in.

Oké, in dat geval moet je iets anders verzinnen. Krav Maga houdt het zo realistisch mogelijk. En dus doen we oefeningen als: met je ogen dicht staan, tot je iets voelt (je tegenstander en z’n kussen) en je reageert gelijk. Hop, een platte hand, twee stoten, knietjes. En dan scan je de zaal – is alles veilig? – en je holt weg.

Krav Maga - KRAV Maga HSW

Level up

Steeds beter weet je in stresssituaties hoe je moet reageren. En als je jezelf echt op de proef wilt stellen, kun je na vier maanden een eerste examen doen. Je kunt bij Krav Maga geen banden krijgen, maar wel steeds een level omhoog gaan.

Als Reginald je onder zijn hoede heeft zijn die examens vast een eitje. De jonge leraar legt helder uit, houdt je uitvoering heel nauw in de gaten en zorgt ervoor dat er tussendoor ook nog gelachen wordt.

Legerpraktijken

Van legerpraktijken is dan ook geen sprake. Ik ontpop me tot een bloedfanatieke pitbull en ik ontdek dat mijn ellenboog een uitstekend moordwapen is. En aan het einde van de les weet ik zelfs te ontsnappen uit een straatgevecht. Net echt.

Krav Maga? – nooit meer bang over straat!

Check de workout video op ons YouTube kanaal om de Krav Maga les te bekijken:

Shinta is altijd op zoek naar nieuwe manieren om lichaam en geest te slijpen. Haar obsessie voor zelfverbetering zorgt voor een druk schema waarin yoga, zwemmen, vechtsporten, reizen en artikelen schrijven strijden om aandacht. Voor OneFit duikt ze diep in het Utrechtse lesaanbod én vist ze de meest opvallende lesjes uit de OneFit-jungle. 

Tags: