Barre – spreek uit als bar, de accent aigu is niet nodig –  is overgewaaid (het zal ook niet anders) uit Amerika. Het is een populaire trainingsmethode waarin bewegingen uit Pilates, Yoga en klassiek en modern ballet worden gecombineerd. En het is super populair, want met deze workout krijg je gegarandeerd een slank en elegant lichaam zoals dat van een danser.

Barre vond haar oorsprong al in 1959 dankzij de Duitse balletdanseres Lotte Berk. Na haar rugblessure bedacht ze een manier om haar dansroutine te combineren met haar rehabilitatie-oefeningen. Et voilá: Barre was born. Een Barre-workout transformeert een scala van fijne lessen zoals ballet, Pilates, yoga én cardio tot een heuse HIIT training waarbij de barre gebruikt wordt om de balans te houden. Snelle en vloeiende bewegingen worden afgewisseld met de zogeheten isometrische bewegingen – hierbij houd je het lichaam stil en span je specifieke spiergroepen aan. Na elke reeks wordt er gestretcht voor het creëren van een flexibel, fit en elegant lichaam. Tadaa, het lichaam van een danser! Toch sta je niet alleen maar aan de barre, vaak wordt er ook gebruikt gemaakt van extra materialen zoals fitness elastieken, balans ballen en worden er oefeningen op de mat gedaan. Typisch aan deze training is de elegantie en de flexibiliteit waardoor Barre dé ideale workout is om te combineren naast krachttraining en hardloopsessies.

Barre is de perfecte workout voor tussendoor

Een Barre les zal je waarschijnlijk (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bokstraining) niet badend in het zweet verlaten. Ideaal dus als je daarna door moet naar werk of een afspraak. Overigens betekent dat niet dat het geen effectieve workout is: door de kleine geïsoleerde bewegingen (‘pulses’) train je juist je spieren heel gericht, zonder dat je meteen buiten adem bent. Maar vergis je niet, na de les een trap op lopen is wel een stukje moeilijker!

Weinig kans op blessures

Omdat Barre een low impact workout is loop je minder risico op blessures. In tegenstelling tot snelle workouts zoals HIIT of Bootcamp is Barre veel minder belastend voor je gewrichten en spieren. Slim idee dus om Barre toe te voegen aan je normale workout routine, vooral als deze voornamelijk bestaat uit high impact trainingen.

Je wordt er niet bulky van

Doordat Barre uitgaat van veel herhalingen met weinig gewicht krijg je geen bulky spierdefinitie, zoals je dat bijvoorbeeld sneller krijgt van weighted squats of leg press oefeningen. Het resultaat van Barre: lange en getonede spieren.

Snel resultaat!

En nee, dan bedoelen we geen quick fix om binnen een paar weken in shape te komen, maar de resultaten van wekelijks een Barre-les ga je zeker snel merken. Zo verbetert je houding en kunnen pijntjes aan rug en nek sneller verdwijnen. Even geduld en benen worden strakker, armen meer getoned, billen gelift en natuurlijk een betere houding. Klinkt goed, niet? 😉

Geschikt voor ieder niveau

Don’t worry, je hoeft echt geen prima ballerina te zijn om mee te kunnen komen in een Barre-les. Doordat je de gewichtjes die je gebruikt gemakkelijk lager kunt pakken kan iedereen meedoen. Het leuke is dat je waarschijnlijk al snel verbetering ziet, zodat je ineens tóch dat setje herhalingen kunt afmaken en iets minder staat te trillen op je benen.

Klinkt goed toch? Oui! Met OneFit kun je deze trendy workout volgen in:

Den Haag

  • Ballet Barre Workouts is dé locatie op het gebied van lessen met een basis in klassieke ballettechniek. Hoewel ballet vaak een serieuze aangelegenheid is mag hier best een beetje gelachen worden!
  • Olé bij Balanzs Veenkade combineren ze yoga & Pilates met jawel: Barre. Deze nieuwe manier van bewegen bevat elegantie, precisie en lenigheid met kracht.
  • Ook bij Fine Dancing worden dans en fitness worden gecombineerd in deze hippe workout.
  • Bij Dansacademie Den Haag hebben ze Fit Barre, om je fit te blijven en een elegante houding te creëren!
  • Fitness Avenue in het hartje van de stad bieden ze ook barre aan, naast vele andere workouts.

Utrecht

  • Studio Patricia is in Utrecht de locatie die deze ballet-fitnessworkout toegankelijk maakt voor iedereen.
  • StabilityForYou bieden ze ook de BarreWorkout aan.
  • Ook Touchee Dance Company geeft je de mogelijkheid voor een fit danserslichaam te werken met hun Barre Workout class.   

Amsterdam

  • Onze hoofdstad telt meerdere fijne studio’s waar de les gevolgd kan worden. Een wel heel bekende is BarreConcept Nederland, opgericht door oud-danseres Amber van Hardeveld.
  • Bij Studio 191 is de op ballet geïnspireerde workout super populair, met variaties als Booty Barre of zelfs HIIT Barre.
  • De gloedjenieuwe boutique studio PLTS geeft naast de razend populaire Reformer Pilates ook te gekke High Intensity Barre workouts.
  • Ook Spa Zuiver, Het Gymlokaal, Gustav Gym en Shape All In hebben de Barre workout omarmt en opgenomen in het lesrooster.
  • Move//West combineert de signature Essentrics les met Barre: dubbel winst.
  • Bij Studio Anna Morain de Pijp is de les al jaren favoriet.
  • Karen Clark combineert haar signature les en heeft haar eigen schwung gegeven aan de workout.
  • Bij Movements Yoga en Equal Yoga kan je zelfs hot barre volgen, met temperaturen tussen de 26 en 36 graden Celsius!

Rotterdam

Tags: