Soms kom je bij een OneFit locatie die zo fijn is, dat je er twee dagen later gewoon weer een les reserveert. YogaFest Studio is voor mij één van die plekken. Een echte ontdekking en zeker een studio die ik regelmatig zal blijven bezoeken. Waarom is dit zo’n fijne studio? En wat maakt de lessen hier zo goed?

Pilates YogaFest

YogaFest Studio is gevestigd in een prachtig oud pand in het Westerpak. Zodra je dit pand binnenstapt, ervaar je een oase van rust. Direct aan je rechterhand is een prachtig café gevestigd. Perfect om voor of na je yogales even een lekker kopje koffie te drinken of rustig een boek te lezen. Aan je linkerhand is de receptie van de yogastudio gevestigd. Je kan hier inchecken en de receptioniste geeft je uitgebreid uitleg over de studioruimtes. In de kleedkamer beneden ligt nog een prachtige, antieke tegelvloer en de yogaruimtes hebben allemaal veel ramen, waardoor er mooi, natuurlijk licht de ruimtes instroomt.

Ashtanga Led

Ik maakte voor het eerst kennis met Ashtanga yoga en had eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. Het enige wat ik wist over Ashtanga yoga is dat een vaste serie van oefeningen vloeiend in elkaar overgaan en dat het door mensen vaak als intensief wordt ervaren.

De docente Elise legde in het eerste deel van de les veel uit over Ashtanga yoga en de speciale Ujjayi ademhaling en het punt waar je met je ogen op focust. Ashtanga yoga is een ademhalings- en bewegingssysteem waarmee je in een meditatieve staat kan komen. Je aandacht is naar binnen gekeerd en je leeft helemaal ‘in het moment’.

Vinyasa flow / Vinyasa yoga is voor veel mensen bekender en heeft veel raakvlakken met Ashtanga yoga, omdat Vinyasa is ontstaan vanuit de Ashtanga yoga. Echter wordt er in Vinyasa (flow) lessen niet altijd vastgehouden aan de vaste volgorde die bij Ashtanga wel geldt. Ook heb ik het idee dat er bij Ashtanga meer aandacht is voor de yogafilosofie en meditatie dan bij Vinyasa yoga, maar dit kan natuurlijk per docent/yogaschool verschillen.

Ik vond de les intensief en rustgevend tegelijk. Door helemaal gefocust te zijn op je eigen yoga practice en hierbij bewust bezig te zijn met de bewegingen en ademhaling, werd ik heel ontspannen. Maar onderschat dit niet; Ashtanga yoga is echt intensief voor je lichaam en ook dat kon ik voelen. Deze les raad ik aan als je yoga ziet als ‘meer dan gewoon een workout’, of dit wilt gaan ervaren, maar wel houdt van een beetje actie in je yogales. Je kan verwachten dat je voldaan en ontspannen YogaFest Studio weer uitstapt.

Pilates

Een paar dagen later was ik weer bij YogaFest Studio, niet voor een yogales dit keer, maar voor Pilates. Ik ben zelf al aardig thuis in het beoefenen van Pilates. Bij Pilates ligt de focus op het versterken van je rompspieren, ook wel de ‘powerhouse’ genoemd. Hiermee ontwikkel je een sterke core stability, waardoor je minder gevoelig bent voor blessures en makkelijker kracht over kan brengen op je armen en benen. Ik ervaar Pilates altijd als een combinatie van krachttraining en coördinatietraining. Alle kleine spiertjes die zorgen voor een goede (romp)stabiliteit, moeten keihard werken tijdens deze les!

Zelf doe ik graag Pilates om mijn houding voor ballet en moderne dans te verbeteren. Tijdens de les wordt je heel bewust gemaakt van je houding en manier van bewegen. Pilates en ballet hebben ook veel overeenkomsten en dit maakt Pilates een perfecte ondersteunende workout voor dansers.

De docente Christa had duidelijk veel kennis van beweging. Ze gaf goede, heldere aanwijzingen en had het gelijk door als iemand de oefening niet helemaal juist uitvoerde. Ik vond haar manier van lesgeven erg prettig en de oefeningen waren ook lekker intensief, waardoor je na de les wel echt het gevoel hebt dat je wat hebt gedaan.

Dit was misschien wel de fijnste pilatesles die ik ooit met OneFit gevolgd heb. Deze les raad ik je aan als je actief aan je houding wilt werken, maar ook als blessurepreventie en aanvulling op je andere workouts. Als fysiotherapeut weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een goede core stability te hebben, bij wat voor sport dan ook!

Lotta is orthomoleculair voedingsdeskundige en fysiotherapeut en weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sporten moet volgens haar vooral heel leuk zijn! Kijk voor individuele begeleiding, blogs en inspiratie op haar Instagram, Facebook en website.

Tags: